Nederlands English Francais Deutsch
Ecole La Rose gite chambre d'hôtes Luzy Bourgogne

Natuur, Cultuur, Historie

Vakantie Bourgogne natuur, cultuur en historie

Natuur

Een groot deel van het Landschap van Bourgondië is bedekt met weiden, houtwallen en loof- en naaldbossen. Bloemen zijn onder meer boterbloemen, witte en blauwe viooltjes, akeleien, koekoeksbloemen, margrieten, akkerhoornbloem, klaver, anemonen, fluitenkruid, wilde narcis, bosanemoon, dotter, sleutelbloem, speenkruid, vergeet-mij-nietje, blauwe korenbloem, wilde orchideeën en hellingen vol gele brem. Er groeien ook veel paddenstoelen: oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen en morielje.
De meest voorkomende boomsoorten zijn beuk, eik, haagbeuk en (zilver)berk, suikeresdoorn en acasia.


Er leven zoogdieren zoals reeën, wilde zwijnen, dassen, vossen, wilde katten, hazen en konijnen, bunzings, marters en wezels, eekhoorns, bisamrat, verschillende soorten muizen, en de minder bekende relmuis (een combinatie van een muis en een eekhoorn) zijn allesbehalve zeldzaam. Bij schemering worden de vleermuizen massaal actief.

In de meren en rivieren zwemmen vele vissoorten: beek- en regenboogforel, karper, snoek, snoekbaars, kwabaal (zoetwatervariant van de kabeljauw), harder, elft, lamprei, barbeel, zeelt en voorn.
Het rivierenlandschap is ook de habitat voor de ringslang. Enkele bijzondere amfibieën zijn boomkikker, geelbuikvuurpad, kamsalamander, aspisadder, esculaapslang en smaragdhagedis.

Bekende roofvogels zijn sperwers, rode en zwarte wouwen, smelleken, haviken, kiekendieven, buizerds, slangenarenden, dwergarenden, visarenden, torenvalken en slechtvalken. Allerlei uilensoorten, waaronder de kerkuil, de Oehoe, de Ransuil en de kleine steenuil, Andere vogels zijn ijsvogel, bijeneter, oeverzwaluw, waterspreeuw en de grote gele kwikstaart.

De insectenwereld is erg rijk door het afwisselende landschap en de vele planten- en bloemensoorten. Enkele bijzondere soorten zijn de meikever, het vliegend hert, de bidsprinkhaan en de gouden tor, en verder vlinders als blauwtje, de kolibrievlinder, koninginnenpage, parelmoervlinder en op sommige plaatsen de grote vuurvlinder en honderden soorten nachtvlinders, zoals de Vroege spanner, de Rozenspanner, de Dubbelstipvoorjaarsuil, de Harige voorjaarsuil, de Bosbesuil, de Tweestreepvoorjaarsuil, de Lente-orvlinder, de Spaanse vlag en de Grote Nachtpauwoog.

Cultuur en Historie

Het erfgoed in Bazois Loire Morvan is heel gevarieerd : romaanse kerken, kastelen, grafzuilen, openbare wasplaatsen en andere historische plekken. Alles getuigt van een rijk verleden dat niet erg bekend is, maar het ontdekken meer dan waard is.

Een half uurtje rijden en u bevindt zich op De Mont Beuvray. Deze is met 821 meter hoogte één van de hoogste bergen van de Morvan. De berg bevindt zich in de gemeenten Saint-Léger-sous-Beuvray (Saône-et-Loire), Glux-en-Glenne en Larochemillay (Nièvre), bij Autun. Op de top van deze berg bevond zich Bibracte, een Gallische vestingstad (oppidum) en was ooit de hoofdstad van de machtige stam der Haedui. Het is Frankrijks grootste archeologische site! U kunt er een prachtige wandeling maken en de opgravingen bekijken. Op de flanken van de berg is sinds 1996 een museum voor de Keltische beschaving gevestigd en deze is zeker een bezoekje waard! Op de top van de berg heeft u een werkelijk panoramisch uitzicht.

Op 30 km afstand vindt u de plaats Autun, gelegen aan de poorten van de Morvan. Het is de 10de grootste stad in de Bourgogne, na de regionale hoofdstad Dijon, Chalon-sur-Saône, Nevers, Auxerre, Macon, Sens, Le Creusot, Beaune en Montceau-les-Mines.
Het is gesticht door de Romeinen als Augustodunum, zus en rivaal van Rome in het begin van de regeerperiode van keizer Augustus als Gallo-Romeinse hoofdstad van Aedui om Bibracte te vervangen. Het was tot in de late vijftiende eeuw een welvarende stad en een invloedrijk cultureel centrum.

Verder zit de regio vol verrassende bezienswaardigheden, een prachtige combinatie voor een kennismaking met het rijke historisch erfgoed temidden van de groene natuur. Romaanse abdijen, hertogelijke steden, kastelen met geglazuurde daken en charmante dorpjes maken dit een werkelijk boeiende streek.

Meer informatie:

Destination Saône et Loire

Bourgondië-toerisme

Foto's

Contact